Με το ERASMUS+ στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ

16-10-2022

Με το ERASMUS+ στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ

3Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ERASMUS+ KA229

Respect environment and cherish thyself

 

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+/ Δράση ΚΑ229 / School Exchange Partnerships, με τίτλο “Respect Environment and Cherish Thyself”  (R.E.A.C.T) , στο οποίο το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε η 3η διεθνική δραστηριότητα μάθησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης μεταξύ των πέντε συμμετεχόντων σχολείων, στην πόλη Resita της Ρουμανίας, από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2022.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το σχολείο «Colegiul National MIRCEA ELIADE» και από το σχολείο μας συμμετείχαν οι μαθητές: Κουτρογιάννη Ελένη, Χριστοδούλου Άγγελος και  Κίπτη-Μουμίν Σαμπρίν  και οι εκπαιδευτικοί: Κουνδουράκη Ευτυχία κλ. ΠΕ85, Πεφάνη Κωνσταντίνα κλ. ΠΕ02 και Πανταζέλου Ελένη κλ. ΠΕ04.

Η προετοιμασία της δραστηριότητας περιλάμβανε αρχικά συναντήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας εργασίας του project για τη διευθέτηση πρακτικών ζητημάτων του ταξιδιού (εισιτήρια, ξενοδοχεία, κάρτες ευρωπαϊκής ασφάλισης, ενημέρωση γονέων κλπ)  και στη συνέχεια συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών για την προετοιμασία του υλικού, των εργασιών και των παρουσιάσεων που καθορίστηκαν από τον συντονιστή του έργου για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα κα τον αρχικό της σχεδιασμό. Τα μέλη της ελληνικής αποστολής φτάσαμε στο Βελιγράδι της Σερβίας το απόγευμα της Κυριακής 2/10/2022 με πτήση της Aegean. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε οδικώς, με ναυλωμένο minibus στην πόλη Resita της Ρουμανίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σερβία και καταλύσαμε στο ξενοδοχείο Rogge όπου και διαμείναμε τις επόμενες ημέρες.

Η πρώτη μέρα της δραστηριότητας ξεκίνησε με υποδοχή από τους διευθυντές του σχολείου, παρουσίαση των συμμετεχόντων μαθητών και καθηγητών καθώς και παρουσιάσεις των σχολείων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου και παρακολουθήσαμε σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ρουμανίας.

Οι δραστηριότητες των μαθητών ξεκίνησαν με το δημιουργικό workshop με τίτλο «Reuse, Recycle, Repurpose» κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές , χωρισμένοι σε ομάδες, χρησιμοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά που τους διέθεσε το σχολείο, με στόχο τη δημιουργία γυναικείων ενδυμάτων. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και καλλιεργώντας την αισθητική τους, οι μαθητές συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και στη συνέχεια να πράξουν ρούχα και αξεσουάρ, κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από υλικά προς ανακύκλωση. “Έντυσαν” τις μαθήτριες του σχολείου της Ρουμανίας, οι οποίες στη συνέχεια παρουσίασαν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια μαθητών και καθηγητών. Ακολούθησε γεύμα στο σχολείο και στη συνέχεια περιήγηση και ξενάγηση στο κέντρο της πόλης.

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, επισκεφτήκαμε το οικολογικό πάρκο «Dinosaur World Transylvania» όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους του πάρκου στο ζωολογικό κήπο και πήραν μέρος σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Ακολούθησε παρουσίαση κάποιων πιάτων της παραδοσιακής Ρουμανικής κουζίνας και γεύμα στο χώρο του πάρκου. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο κάστρο Cornin αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Hunedoara με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Το πρωί της επόμενης ξεκινήσαμε την επίσκεψη στα παραλίμνια χωρία της επαρχίας Κάρας – Σεβερίν όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να καταγράψουν στοιχεία από το δασικό περιβάλλον της περιοχής, να ενημερωθούν για τις πρακτικές του οικο-τουρισμού και να πάρουν μέρος σε δημιουργικό εργαστήριο με στόχο τη δημιουργία ενός κάδρου, με υλικά που προέρχονται αποκλειστικά από τη φύση. Γευματίσαμε σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε την πόλη Timisoara. Ενημερωθήκαμε για την ιστορία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ρουμανίας, ξεναγηθήκαμε στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Τριών Ιεραρχών και περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Την τελευταία μέρα της δραστηριότητας, οι μαθητές παρακολουθήσαν παρουσίαση σχετική με τα διάφορα είδη εθισμών και την επίσημη πολιτική του κράτους για την αντιμετώπιση τους και πήραν μέρος στο workshop με τίτλο «Traditions, not Addictions». Ακολούθησε γεύμα στο σχολείο και το απόγευμα συμμετείχαν σε εργαστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου κλήθηκαν να αναζητήσουν τα συντηρητικά και τα χημικά πρόσθετα που αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων. Στη συνέχεια παρουσίασαν στην ολομέλεια την επίδραση που έχουν αυτά τα πρόσθετα στην υγεία του ανθρώπου καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Η εβδομάδα έκλεισε με συζήτηση και συμπεράσματα σχετικά με το θέμα της δραστηριότητας, συμπλήρωση ερωτηματολογίου αξιολόγησης, απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης και αποχαιρετιστήριο δείπνο

To Σάββατο 8 Οκτωβρίου η ελληνική αποστολή μετέβη οδικώς με ναυλωμένο mini bus στο Βελιγράδι όπου κατέλυσε για ένα βράδυ στο ξενοδοχείο Kopernikus Hotel Prag.

Κατά την παραμονή μας στη πόλη επισκεφθήκαμε τον ιστορικό ναού του Αγίου Σάββα, το μουσείο Tesla, το πάρκο στο παλιό φρούριο της πόλης και την συνοικία Skardarlija.

Αναχωρήσαμε από το Βελιγράδι την Κυριακή 9/10/2022 και φτάσαμε στην Αθήνα το απόγευμα της ίδιας μέρας με πτήση της Aegean.

Αξιολογώντας την επίσκεψη στην Ρουμανία, την χαρακτηρίζουμε εξαιρετικά εποικοδομητική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε αυτήν, αφού οι στόχοι του προγράμματος κατά την διάρκεια αυτής της δραστηριότητας επετεύχθησαν πλήρως.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν και να επιλύσουν προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην μέχρι τότε πορεία του προγράμματος και να αποφασίσουν στρατηγικές για την υλοποίηση των επόμενων δράσεων του project.

Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών σχολείων, συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια, παρακολούθησαν παρουσιάσεις, πήραν μέρος σε ερευνητικές δραστηριότητες με περιβαλλοντικούς στόχους, συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις, συνεργάστηκαν δημιουργικά και επισκέφτηκαν σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής.