ΕΣΠΕΡΙΔΑ “Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός”

22-10-2021

Εσπερίδα της Δ.Δ.Ε. Γ΄Αθήνας, με τίτλο «Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός,  από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄, & Β΄ Αθήνας και Κυκλάδων  δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων,  διοργάνωσε εξ αποστάσεως Εσπερίδα στο πλαίσιο ενημέρωσης σε θέματα αποτελεσμάτων των σεισμών σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο από την αρχαιότητα έως σήμερα και παιδαγωγικής αξιοποίησης του θέματος στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων,  με θέμα:

«Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός,  από την αρχαιότητα έως σήμερα»

σε συνεργασία με τον Δρ Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Η Εσπερίδα διεξήχθη διαδικτυακά στις

22 Οκτωβρίου 2021,  ώρες 17.00-19.00.

Τη διαδικτυακή επιμορφωτική εσπερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Παρασκευή 22/10/2021

17.00–17.05:   Χαιρετισμοί

17.05–17.30:  Καλλιεργώντας Κλίσεις Και Δεξιότητες Στο Σύγχρονο Σχολείο Με Τη Διαθεματική Μελέτη Του Εγκέλαδου, Δρ Μαρία-Γεωργία Σπαρτινού, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων

17.30-18.30:  Σεισμοί, περιβάλλον και πολιτισμός,  από την αρχαιότητα έως σήμερα,  Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος Σεισμολόγος

18.30–19.00:  Συζήτηση, επίλυση αποριών

Περίληψη ομιλίας Δρος Γεράσιμου Α. Παπαδόπουλου

Οι σεισμοί προκαλούν πολυποίκιλες επιπτώσεις. Στο ανθρωπογενές περιβάλλον επιφέρουν απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές κτισμάτων, υποδομών και γραμμών ζωής και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.  Αλλά και στο φυσικό περιβάλλον προκύπτουν αξιοσημείωτες μεταβολές από τους σεισμούς, όπως κατολισθήσεις και διάφορες εδαφικές αστοχίες, αλλά και τσουνάμι στη θάλασσα. Συχνά οι μεταβολές αυτές συμπληρώνουν την καταστροφή, ιδίως τα τσουνάμι τα οποία διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις εστίες των υποθαλάσσιων σεισμών.

Οι ισχυροί σεισμοί προκαλούν επίσης σημαντικές βλάβες σε πολιτιστικά αγαθά, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, οι εκκλησίες, τα μουσεία και το εκτιθέμενο πολιτιστικό υλικό μέσα σ’ αυτά. Τέτοιες αρνητικές επιδράσεις παρατηρούνται κυρίως στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Μεσογείου, λόγω τόσο της μακραίωνος ιστορίας τους όσο και της υψηλής σεισμικότητάς τους. Ταυτόχρονα, όμως, οι σεισμοί αποτελούν πηγή δημιουργίας πολιτισμού κυρίως με τη μορφή λογοτεχνικών και θεατρικών έργων, ποιημάτων, θρήνων και εικαστικών απεικονίσεων.