Επίσκεψη στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

08-12-2021

Επίσκεψη στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

 

Tην Τετάρτη, 8-12-2021, το σχολείο μας πραγματοποίησε προγραμματισμένη επίσκεψη στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης. Κατά την είσοδό μας εντυπωσιαστήκαμε από τον χώρο, στον οποίο δεσπόζει ένα μέρος από τη μεγαλειώδη σύνθεση του Τέτση « Λαϊκή Αγορά» αλλά και ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα αφής , με το οποίο είχαμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε εκθέματα και να ενημερωνόμαστε για τον τίτλο, το δημιουργό και την ακριβή τους θέση μέσα στην έκθεση.
Κατά την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση, περιηγηθήκαμε σε όλους τους χώρους, ξεκινώντας από τον τομέα της ιστορικής ζωγραφικής, εμπνευσμένης από την Εθνική μας Παλιγγενεσία και θαυμάζοντας στη συνέχεια αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις χρονικές περιόδους έως και σήμερα. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να κατατοπιστούν γύρω από τις τεχνοτροπίες, τα ρεύματα, τη θεματολογία της κάθε εποχής αλλά και τις ιδιαιτερότητες και το προσωπικό ύφος των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων. Όλα αυτά συνδυασμένα και με στοιχεία που αφορούσαν την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα, μέσα στην οποία φιλοτεχνούσαν οι διάφοροι δημιουργοί.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια σύντομη περιήγηση στην περίφημη περιοδική έκθεση πορτρέτων από το μουσείο του Λούβρου, την οποία φιλοξενεί η Εθνική Πινακοθήκη αυτόν τον καιρό. Απολαύσαμε περίφημα πορτρέτα των Νταβίντ, Θεοτοκόπουλου, Βελάσκεθ, Γκόγια κ.α. τα οποία όχι μόνο αποτυπώνουν  την αρχιτεκτονική του προσώπου και τη γεωγραφία της μορφής αλλά και συνιστούν μια εικαστική κατά δήλωση της σπουδαιότητας, του κάλλους, του πλούτου, της ηθικής υπόστασης και της πνευματικής φύσης του απεικονιζόμενου, καθιστώντάς τον αθάνατο.
Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπ/κοί Ρήγα Κυριακή, Ρούτση Ευγενία και Μπαρλέτη Δήμητρα, οι οποίες είχαν και την ευθύνη για την όλη διοργάνωση της επίσκεψης.