11-02-2022
Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Το ένα τρίτο περίπου των ερευνητών (33%) αποτελούν σύμφωνα με μελέτη οι γυναίκες στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας. Ο αριθμός των γυναικών μεταξύ των φοιτητών και των αποφοίτων, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και διδακτορικό επίπεδο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αλλά οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του με αφορμή το σημερινό εορτασμό της 7ης Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.
Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚΕΤΑ πως, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου.
«Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της πλήρους και ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής του γυναικείου φύλου στις επιστήμες, ως γεγονός ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνηθέντων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σήμερα, λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και με βάση τα στοιχεία της UNESCO (2014-2016), σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγγραφή των γυναικών είναι ιδιαίτερα χαμηλή στον τομέα της Πληροφορικής (3%), στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά και στη στατιστική (5%) και στη μηχανική, τη βιομηχανία και τις κατασκευές (8%).
Στο μήνυμά του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία να πάρουμε θέση και να σπάσουμε τα στερεότυπα και προσθέτει ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες, πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους ως επιστημονικοί ερευνητές και καινοτόμοι».
Έμπνευση αποτελεί για πολλές γυναίκες που ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία η πολωνίδα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ το 1903. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «η Μαρί Σκλοντόφσκα – Κιουρί αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήμονες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, πάνω από 100.000 ερευνητές έχουν λάβει τη χρηματοδότηση από τη δράση Marie Sklodowska – Curie (MSCA)».