26-04-2024
ΕΘΝΙΚΟ
ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, επισκεφθήκαμε με ομάδα μαθητών/τριών του σχολείου μας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Λόφο των Νυμφών.
Ξεναγηθήκαμε στον ιστορικό χώρο του πρώτου ερευνητικού ιδρύματος του Ελληνικού κράτους του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Μάθαμε : Για ποιο λόγο η περιοχή στην οποίο έχει κατασκευαστεί ονομάζεται «λόφος των νυμφών» και γιατί υπάρχει ο χαρακτηρισμός του ως αρχαιολογικού χώρου. Για τον δωρητή-χρηματοδότη και το έτος έναρξης της κατασκευής του. Τις ανάγκες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που εξυπηρετούσε το Αστεροσκοπείο κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Τη σημασία της επιγραφής «servare intaminatum” (στην είσοδο της δυτικής αίθουσάς του). Τον τρόπο και τη σημασία της ώρας για τον προσδιορισμό του γεωγραφικού μήκους.
Είδαμε τον πρώτο χάρτη της σελήνης από τον Ιούλιο Σμιτ (Julius Schmidt) νεαρό, ενθουσιώδη και επίμονο αστρονόμο που χαρτογράφησε τη Σελήνη, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι. στην Αθήνα, που διετέλεσε διευθυντής του Αστεροσκοπείου για 26 χρόνια, από το 1858 ως το 1884..
Θαυμάσαμε ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικηθύρων.
Απολαύσαμε την θέα της Ακρόπολης από το παράθυρο του μουσείου.
Συμμετείχαμε στην επίδειξη του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη που αποκτήθηκε ύστερα από τις μεγάλες δωρεές το 1902. Έχει μήκος 5 μέτρα και βάρος περίπου 5 τόνους. Στεγάζεται σε ειδικό κτίριο με θόλο διαμέτρου 8 μέτρων κοντά στην Πνύκα. Ήταν το κύριο αστρονομικό όργανο του Αστεροσκοπείου μέχρι το 1960. Λειτούργησε μέχρι το 1979 και έκτοτε χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Ήρθαμε πιο κοντά στα αστέρια σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και επιμορφωτική επίσκεψη μια ανοιξιάτικη αθηναϊκή βραδιά στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Τους/Τις μαθητές/τριες συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Ευαγγέλου Χαρίλαος και Πανταζέλου Ελένη.