ΘΕΑΤΡΟ: «Άγριος σπόρος»

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 το σχολείο μας παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Άγριος σπόρος» στο θέατρο Επί Κολωνώ.
Την παράσταση παρακολούθησαν μαθητές από τις τάξεις Α και Β  συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Μπαρλέτη Δήμητρα, Πεφάνη Κωνσταντίνα, Ρήγα Κυριακούλα και Μπουλμπασάκου Θεοδώρα.
Πρόκειται για ένα νεοελληνικό έργο, γραμμένο το 2013, από τον Γιάννη Τσίρο. Ο «Άγριος Σπόρος» είναι μια παράσταση που παρουσιάζει όλα τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, οικονομική κρίση, κοινωνικό ρατσισμό, περιθωριοποίηση, αγώνα για επιβίωση, με μια μεγάλη δόση ρεαλισμού και χιούμορ.
Ο Σταύρος, που ερμηνεύει εκπληκτικά ο Τάκης Σπυριδάκης, προσπαθεί να επιβιώσει με την αυτοσχέδια καντίνα του, όταν η εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα φέρνει τα πάνω κάτω στην ζωή του και αποκαλύπτει την σαπίλα της κοινωνίας που ζούμε.
Σε μια δεύτερη ανάλυση, όμως, ο Σταύρος είναι η ίδια η Ελλάδα, με τον ωχαδερφισμό και τα συνεχή τεχνάσματα για συντήρηση και επιβίωση. Ο χαρακτήρας του αυτός, τον περιθωριοποιεί και τον κάνει να μοιάζει ένοχο στα μάτια των Ευρωπαίων τουριστών, δηλαδή της Ευρώπης. Το ντύσιμο και η συμπεριφορά του σοκάρουν τους ορθολογιστές ξένους.
Ο Τάκης Σπυριδάκης είναι γεννημένος για το ρόλο του Σταύρου. Οι μεταπτώσεις στην ψυχολογία του ήρωα, το ξέσπασμα στο τέλος του έργου, η γλώσσα του σώματός του, οδηγούν σε ένα άρτιο υποκριτικό αποτέλεσμα.
Ο «Άγριος Σπόρος», που φύεται ανεξέλεγκτα παντού, δεν είναι μια φολκλορική ιστορία. Αποκαλύπτει τόσο την παθογένεια του Έλληνα που -συχνά για να επιβιώσει- δεν υπακούει σε κανένα νόμο όσο και τις παθογένειες του ελληνικού θεσμικού συστήματος που με την αδιαφορία, τη διαφθορά και τις ποικίλες διαπλοκές του, εξωθεί τους πολίτες σε αδιέξοδα.
Σε μια εποχή που οι μεγάλοι συγγραφείς ανακυκλώνονται, είναι πραγματικά ευχάριστο να βλέπουμε νεοελληνικά έργα να είναι τόσο σπουδαία. Μπράβο στην ομάδα Νάμα για το ρίσκο. Μια παράσταση που κρατάει το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο.