Το ταξίδι στην Ευρώπη ξεκίνησε. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ERASMUS+

05-12-2021

Το ταξίδι στην Ευρώπη ξεκίνησε

 

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ /Δράση ΚΑ229 / School Exchange Partnerships, με τίτλο  “Respect environment and cherish thyself”  (R.E.A.C.T), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Povoa de Varzim της Πορτογαλίας  από 29 Νοεμβρίου  έως 3 Δεκεμβρίου 2021.
Το «R.E.A.C.T» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία) και συντονίζεται από το σχολείο της Πολωνίας. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:
 -η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής
– η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διαβίωσης αλλά και η διακοπή επιβλαβών για την υγειά συνηθειών όπως το κάπνισμα και
-η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους τομείς της ομαδικής εργασίας, της πρωτοβουλίας και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη αλλά και η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών
Στη συνάντηση, με θέμα «Energy Saving and Reducing Water Pollution», που διοργάνωσε με επιτυχία το σχολείο Escola Secondaria de Rocha Peixoto της Πορτογαλίας, συμμετείχαν πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ( Κουνδουράκη Ευτυχία και Ευαγγέλου Χαρίλαος )και κατά τη διάρκεια της είχαν την ευκαιρία να:
-συμμετέχουν σε παρουσιάσεις και ομιλίες σχετικές με το θέμα
-επισκεφτούν εικαστικές εκθέσεις αλλά και το ενυδρείο Sea Life στο Πόρτο
-ξεναγηθούν σε εργοστάσιο παραγωγής αιολικής ενέργειας
-πάρουν μέρος σε workshops και σε δραστηριότητες καταιγισμού ιδεών πάνω σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας
-παρακολουθήσουν σεμινάριο σχετικό με την εκπαιδευτική πλατφόρμα etwinning
-να επισκεφτούν τις πόλεις Porto, Vianna do Castello και Braga.
Η διοργάνωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και οι στόχοι της δραστηριότητας εκπληρώθηκαν στο ακέραιο. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν θερμό και φιλικό. Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι  από τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις αλλά και από το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης με πολλαπλά οφέλη.
Η εμπειρία για τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της φιλοξενούμενης χώρας και περιοχής, αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του project.
Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω  ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος και είναι έτοιμο να συνεχίσει το Ευρωπαϊκό του ταξίδι, στα πλαίσια του προγράμματος «Respect environment and cherish thyself», με επόμενο σταθμό την πόλη Tokat της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2022.