ΜΕ ΤΟ ERASMUS+ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ (ΤΟΥΡΚΙΑ)

23-03-2022

Με το ERASMUS+ στον Πόντο (Τουρκία)

 

 

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ /Δράση ΚΑ229 / School Exchange Partnerships, με τίτλο  “Respect environment and cherish thyself”  (R.E.A.C.T.), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Tokat της Τουρκίας  στο Πόντο, από 14 έως 18 Μαρτίου 2022.

Το «R.E.A.C.T.» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία και Τουρκία) και συντονίζεται από το σχολείο της Πολωνίας. Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:

 -η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

– η προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διαβίωσης αλλά και η διακοπή επιβλαβών για την υγειά συνηθειών όπως το κάπνισμα και

-η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους τομείς της ομαδικής εργασίας, της πρωτοβουλίας και της ενεργού συμμετοχής του πολίτη αλλά και η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών

Στη συνάντηση, με θέμα «Separation and Recycling», που διοργάνωσε με επιτυχία το σχολείο 15 Temmuz Sehitler Anadolu Lisesi της Τουρκίας, συμμετείχαν έξι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας  Κουνδουράκη Ευτυχία κλ. ΠΕ85, Ευαγγέλου Χαρίλαος κλ. ΠΕ86 και Βαρβιτσιώτη Ανδριανή κλ. ΠΕ02 και κατά τη διάρκειά της είχαν την ευκαιρία να:

-συμμετέχουν σε παρουσιάσεις και ομιλίες σχετικές με το θέμα

-επισκεφτούν εγκατάσταση κομποστοποίησης και κέντρο συλλογής και διαχωρισμού απορριμμάτων

-ξεναγηθούν σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

-πάρουν μέρος σε workshops και σε δραστηριότητες καταιγισμού ιδεών πάνω σε θέματα βιώσιμης διατροφής και περιορισμού της σπατάλης τροφής

-παρακολουθήσουν διάλεξη με θέμα τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα

-να επισκεφτούν την Αμάσεια του Πόντου και τους τάφους των Μιθριδατών Βασιλέων.

Η διοργάνωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και οι στόχοι της δραστηριότητας εκπληρώθηκαν στο ακέραιο. Το κλίμα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν θερμό και φιλικό. Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι  από τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις και τις ξεναγήσεις αλλά και από το γεγονός ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα διαδραστικό, συνεργατικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον μάθησης με πολλαπλά οφέλη.

Η εμπειρία για τους μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού γνώρισαν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της  χώρας και της περιοχής που μας φιλοξένησε, αντάλλαξαν εμπειρίες, απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς σχετικά με το θέμα του project.

Το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγάλεω  ευχαριστεί θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος και είναι έτοιμο να συνεχίσει το Ευρωπαϊκό του ταξίδι, στα πλαίσια του προγράμματος «Respect environment and cherish thyself», με επόμενο σταθμό την πόλη Ρέσιτσα της Ρουμανίας,  τον Οκτώβριο του 2022.