Μουσείο Ακρόπολης

03-02-2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

 

Το βράδυ της Παρασκευής 03 Φεβρουαρίου 2023 με το σχολείο μας επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Ακρόπολης.

Περιηγηθήκαμε στους εκθεσιακούς χώρους του σύγχρονου κορυφαίου μουσείου της χώρας μας, ακολουθώντας τη «διαδρομή» που ακολουθεί ο επισκέπτης της αρχαιότητας, καθώς ανηφορίζει τον βράχο της Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης, από τα σπουδαιότερα στον κόσμο, περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασσικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης. Πρόκειται για ελεύθερα αναθηματικά γλυπτά, καθώς και σύνολα αρχιτεκτονικών γλυπτών που κοσμούσαν τα οικοδομήματα που ανεγέρθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους στην Ακρόπολη.

Εντυπωσιαστήκαμε από όλα τα εκθέματα και τα πολυάριθμα ευρήματα, ενώ θαυμάσαμε και τις αρχαιολογικές ανασκαφές που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον χώρο του Μουσείου. Εντύπωση μάς έκαναν κι όλα εκείνα που… δεν είδαμε, τα «άσπρα» μάρμαρα και η «ξενιτεμένη» Καρυάτιδα.

Μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα και μακέτες έγινε γνωστή η ιστορία τής Ακρόπολης στην εξέλιξή της, η χρήση πολλών προσωπικών ειδών τής καθημερινότητας των Αρχαίων, καθώς και άλλα μνημειακής αξίας αντικείμενα.

Σε ολόκληρη τη διάρκεια τής επίσκεψης οι μαθητές έδειξαν το προσωπικό τους ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά σε μια μαθητοκεντρική ξενάγηση.

Η βραδινή επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι μια καταπληκτική εμπειρία με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στόχος είναι να ανανεωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για το ιστορικό παρελθόν και, μέσα από παρόμοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στο μέλλον να αναπτύξουν μια στενότερη σχέση με την ελληνική ιστορία.