Ανοικτό Μουσείο ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

25-02-2024

Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας

Η σημαντικότερη γλυπτοθήκη της Ελλάδας

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 βρεθήκαμε στο Α‘ Νεκροταφείο Αθηνών για μια διαφορετική ξενάγηση.

Μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας με την ξεναγό μας περιηγηθήκαμε στην ιστορία της Ελλάδας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ “GETTING TO KNOW EUROPEAN CULTURAL VALUES ALONG RELIGIONS” που υλοποιείται στο σχολείο μας.

Όλοι είναι εδώ. Από τον Κολοκοτρώνη την κοιμωμένη του Χαλεπά, μέχρι και τον Κώστα Βουτσά.

Ένα ανοιχτό, υπαίθριο μουσείο γλυπτικής  βουτηγμένο στην αιώνια σιωπή. Το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών είναι το παλαιότερο νεκροταφείο της πόλης που λειτουργεί ακόμα. Οι πρώτοι τάφοι ήταν γύρω από το ναό του Αγίου Λαζάρου ενώ σήμερα βρίσκονται έξω από το κυρίως νεκροταφείο και εκεί βρίσκονται οι χώροι ανάπαυσης  προσωπικοτήτων  που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του τόπου.

Στο νεκροταφείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες έργα τέχνης, κυρίως σύγχρονης γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Εκεί, μέσα σε πανύψηλα κυπαρίσσια, πεύκα και θάμνους της μεσογειακής χλωρίδας είδαμε έργα που δημιούργησαν σημαντικοί καλλιτέχνες για να θυμίζουν πάντα το πέρασμα από τη ζωή.

Αναζητήσαμε την «Κοιμωμένη του Χαλεπά» και ξεκινήσαμε από εκεί για μια βόλτα που μας κατέπληξε.

Άλλοι ναοί του νεκροταφείου είναι οι Άγιοι Θεόδωροι και ο καθολικός του Αγίου Καρόλου. Στην νοτιοανατολική γωνία του βρίσκεται το Εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.