Με το Urban Youth Gardens ERASMUS+ στο Αιγάλεω

29-02-2024

Με το

Urban Youth Gardens ERASMUS+

στο

ΑΙΓΑΛΕΩ

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, δύο καθηγήτριες του σχολείου μας (Πανταζέλου Ελένη και Πεφάνη Κωνσταντίνα), μαθητές αλλά και απόφοιτοι του σχολείου μας , πήραν μέρος στη δράση για δενδροφύτευση στο Άλσος του Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Urban Youth Gardens (ERASMUS+ © 2021-2-EL02-KA220-YOU-000049255) που υλοποιείται από το Δήμο Αιγάλεω.
Φυτεύτηκαν δέντρα με την καθοδήγηση των υπαλλήλων του Δήμου Αιγάλεω και οι μαθητές μας ανέλαβαν να παρακολουθήσουν την ανάπτυξή τους και να τα φροντίσουν.
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για τους μαθητές, τους απόφοιτους αλλά και για τους καθηγητές του σχολείου μας.

Απώτερος σκοπός του έργου URBAN Youth Gardens είναι να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή και την εκπαίδευση των μελών των τοπικών κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας και της συντήρησης αστικών κήπων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, αναπτύσσεται μία καινοτόμος εκπαιδευτική μέθοδος για τη διδασκαλία κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων μέσω της κηπουρικής σε μελλοντικούς/ές νέους/ες αγρότες/ισσες (π.χ. διαπροσωπική επικοινωνία, ομαδική εργασία, διαχείριση και σχεδιασμός).

Στόχοι του προγράμματος είναι:
  • Να επανασυνδέσει τους νέους με τη φύση, καθώς η φύση θα λειτουργήσει ως θεραπευτική δύναμη για αυτούς.
  • Να βοηθήσει τους νέους να συνειδητοποιήσουν από πού προέρχεται η τροφή τους και τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί η τροφή. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη εκτίμηση του αγρότη και της δουλειάς του.
  • Να αυξήσει το αίσθημα της υπευθυνότητας, της ενεργού ενασχόλησης με τα κοινά  στους συμμετέχοντες και να αναδείξει τη σημασία της δημιουργίας και διατήρησης αστικών χώρων πρασίνου για κηπουρική. Θα δημιουργηθεί επίσης το αίσθημα της κοινότητας, καθώς οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να φροντίσουν τον κοινό τους κήπο.
  • Να προσφέρει πρακτικές εμπειρίες στους νέους εργαζόμενους, οι οποίες θα τους ωφελήσουν προσωπικά και επαγγελματικά, ενώ παράλληλα θα ωφεληθούν και οι οργανισμοί οι οποίοι μπορεί να αναπτύξουν από κοινού μελλοντικά έργα σχετικά με αυτή την θεματική.