ERASMUS+ KA220 στην ΣΙΚΕΛΙΑ

12-05-2024

2η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

«GETTING TO KNOW EUROPEAN

CULTURAL VALUES

ALONG RELIGIONS»

Το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγάλεω στην

ΣΙΚΕΛΙΑ της Ιταλίας με το ERASMUS+

Agrigento

07-05-2024 έως 12-05-2024

 

            Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο “Getting to know European Cultural Values along Religions”  και με αριθμό σχεδίου 2023-1-HU01-KA220-SCH-000161233, βρεθήκαμε από τις 07-05-2024 έως και 12-05-2024, 3 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές του σχολείου μας στην πόλη Αγκριτζέντο της Σικελίας. Ως Έλληνες επισκέπτες στην πόλη που στους αρχαίους χρόνους είχε την ονομασία “Ακράγας” και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της “Μεγάλης Ελλάδας”, μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η συνέχεια και η μεταμόρφωση των αρχιτεκτονικών στυλ στο πέρασμα των αιώνων.
Οι εκκλησίες της Σικελίας αποτελούν απόδειξη της πλούσιας και ποικιλόμορφης ιστορίας του νησιού, και μας δόθηκε η ευκαιρία να εξερευνήσουμε την αξιοσημείωτη συγχώνευση ελληνικών, ρωμαϊκών, βυζαντινών, νορμανδικών και αραβικών στοιχείων στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της περιοχής. Η Κοιλάδα των Ναών είναι αναμφίβολα το στολίδι του Αγκριτζέντο, το αρχιτεκτονικό μεγαλείο των δωρικών ναών. Αυτοί οι ναοί δεν ήταν απλώς τόποι λατρείας αλλά και σύμβολα της ευημερίας και της αφοσίωσης της πόλης στους θεούς. Η Santa Maria dell’Ammiraglio στο Παλέρμο είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα, με τα εξαίσια ψηφιδωτά της που απεικονίζουν θρησκευτικές σκηνές αντανακλούν τη βυζαντινή έμφαση στη θρησκευτική τέχνη και συμβολισμό. Το Palatine Chapel στο Παλέρμο, διαθέτει έναν συνδυασμό ρωμανικής αρχιτεκτονικής, βυζαντινών ψηφιδωτών και μουκάρνας (διακοσμήσεις οροφής από σταλακτίτες) με αραβική επιρροή.
Οι μαθητές μας επικεντρώθηκαν στην μελέτη του καθεδρικού ναού του San Gerlando στο Αγκριτζέντο. Αφού συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια για την αρχιτεκτονική του ναού, τους θρησκευτικούς συμβολισμούς που εμπεριέχονται στα αρχιτεκτονικά στοιχεία της κατασκευής του, στην ξενάγηση στον ναό και το μουσείο του ναού, κλήθηκαν να κατασκευάσουν την μακέτα του καθεδρικού ναού του  San Gerlando στο Αγκριτζέντο. Ο ναός χτίστηκε τον 11ο αιώνα σε νορμανδικό-γοτθικό ρυθμό σε σχήμα λατινικού σταυρού. Η μακέτα αποτελεί και προϊόν του προγράμματος.
Στις εργασίες του προγράμματος περιλαμβάνεται και η δημιουργία ψηφιακής συλλογής με ενότητες: ομοιότητες και διάφορες των θρησκειών, ήθη και έθιμα, θρησκευτικές εορτές και τουριστικά βίντεο. Οι μαθητές μας παρουσίασαν σε ppt την συνάφεια του καθολικισμού και της ορθοδοξίας, τα έθιμα του Πάσχα και το τουριστικό βίντεο από το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη που δημιούργησαν, από το φωτογραφικό υλικό που οι ίδιοι τράβηξαν, αποτυπώνοντας την προσωπική τους εμπειρία. Αποτύπωσαν επίσης με τον φωτογραφικό φακό καθημερινές συνήθειες της πόλης, την τοπική κουζίνα, τα στενά και τα κτίρια και τοπία για να συνθέσουν το τουριστικό βίντεο για το Αγκριτζέντο.
Ευχαριστούμε θερμά το Liceo Scientifico Statale “Leonardo” Agrigento για την φιλοξενία του και την διοργάνωση της συνάντησης. Μέσω της εξερεύνησης των εκκλησιών μας έδωσε μια βαθιά εκτίμηση για τα πολιτιστικά και ιστορικά στρώματα που διαμόρφωσαν την Σικελία σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπολιτισμικής ανταλλαγής.

 

Η παιδαγωγική ομάδα καθηγητών του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγάλεω

 

https://www.sch.gr/to-esperino-gel-aigaleo-stin-sikelia-me-to-erasmus/

 

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/448114_esperino-gel-aigaleo-stin-sikelia-me-erasmus

 

 

Δήμος Αιγάλεω : https://www.aigaleo.gr/2024/05/28/to-esperino-gel-aigaleo-periigithike-stin-sikelia-me-to-erasmus/

Το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγάλεω περιηγήθηκε στην Σικελία με το ERASMUS+

https://www.facebook.com/educathens/posts/pfbid036yZPh1aFfueBmJQvJFtvcDym6vDyRn2z93fQg87yq36cyZQGonuLmTbeXqwuxLdwl

https://www.peristerilife.gr/themata/esperino-gel-aigaleo-stin-sikelia-me-erasmus