22-01-2025
Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 μαθητές/τριες, ο υποδιευθυντής Ευαγγέλου Χαρίλαος και οι καθηγήτριες Πανταζέλου Ελένη και Πεφάνη Κωνσταντίνα του σχολείου μας επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Αιγάλεω.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του σχεδίου δράσης «ΑΙΓΑΛΕΩ: Οι θεατές . . . αθέατες όψεις της πόλης μας» που υλοποιείται για την σχολική χρονιά 2024-25 στο σχολείο μας.
Στόχος του Μουσείου είναι να κάνει σαφές στους επισκέπτες του το ιστορικό πλαίσιο της παρουσίας των Ελλήνων στην Μικρά Ασία, τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και κυρίως στον πρώην συνοικισμό «Νέες Κυδωνίες» και νυν Δήμο Αιγάλεω μέσα από τα κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους συντηρώντας τις μνήμες τους για αυτά που άφησαν πίσω τους.
Μας ξενάγησε η κυρία Καλλιοντζή Κωνσταντίνα (Ντίνα), μια υπέροχη ξενάγηση που μας αφηγήθηκε πολλά όμορφα και δύσκολα βιώματα και έκανε τους μαθητές μας να την ακούν προσεκτικά και με μεγάλη αφοσίωση. Την ευχαριστούμε πολύ.
Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν όψεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου με έμφαση στο μαγείρεμα, στο κέρασμα, στα επαγγέλματα, στην καθαριότητα και την ένδυση. Παράλληλα εκτίθενται μια σειρά από έγγραφα, λογοτεχνικά βιβλία, φωτογραφίες και νομίσματα από τη Μικρά Ασία καθώς και την προσφυγική εγκατάσταση στην Αττική Γη και κυρίως το Αιγάλεω. Τα υλικά αντικείμενα που βρίσκονται στις προθήκες τους Μουσείου ξεπερνούν σε αριθμό τα 150, όλα προερχόμενα από δωρεές των μελών και των φίλων του. Παράλληλα σύντομα κείμενα τοίχου παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να μπορεί να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα εκθέματα του Μουσείου και την ιστορική περίοδο την οποία καλύπτουν.
Το αρχείο του Μουσείου διαθέτει και φυλάσσει πλούσιες συλλογές σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντικής, κεντητικής και φωτογραφικό υλικό, όλα δωρεές των μελών του με απώτερο σκοπό τη συντήρηση, την έκθεση και προβολή τους στο άμεσο μέλλον.
Όλοι μας βιώσαμε την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα σε ένα φιλόξενο αρχιτεκτονικό περιβάλλον. Στις δύο αίθουσές του, περιπλανηθήκαμε στην Ιωνία, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τις υπόλοιπες περιοχές της Μικράς Ασίας μέσα από τα εκθέματα καθημερινότητας και τα ιστορικά τεκμήρια – δωρεές των φίλων του Μουσείου με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.