Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

10-03-2025

Η ΠΡΟΛΗΨΗ

ΤΩΝ

ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

  image 1  
Την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 υλοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών/τριών και των καθηγητών/τριών του σχολείου μας από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις” ενημέρωση με θέμα «Η πρόληψη των εξαρτήσεων». Η ενημέρωση έγινε από την κ. Λυμπέρη Πηνελόπη, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΠ, Κοιν. Λειτουργός και την κ. Πρωτοψάλτη Κυπαρισσία, Κοιν. Ανθρωπολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (MΕd).
Το Κέντρο Πρόληψης “Άρηξις” δημιουργήθηκε από τους Δήμους Αγ.Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Πρόκειται για ένα φορέα που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για συστηματική οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στα πλαίσια της τοπικής κοινότητας δίνοντας έμφαση στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας του ατόμου αλλά και στη δημιουργία ενός ασφαλούς συγκροτημένου πλαισίου γύρω από αυτό.023
 
Η εν λόγω ενημέρωση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του σχολείου μας που αποσκοπεί στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων. Όλοι παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις εισηγήτριες, ενώ ακολούθησε συζήτηση και διάδραση για τα θέματα που αναδείχθηκαν.
Τι σημαίνει πρόληψη – Τι σημαίνει εξάρτηση ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η πρόληψη περιλαμβάνει κάθε προσπάθεια για μείωση ή καθυστέρηση της ζήτησης ουσιών. Είναι σημαντικό να λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και να ξεκινά από μικρές ηλικίες, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γιατί τότε δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας. Μέθοδοι όπως η απλή ενημέρωση για τις συνέπειες της χρήσης, ο εκφοβισμός και η παρουσίαση της χρήσης με τα μελανότερα χρώματα ή η ρητή απαγόρευση, δεν έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Η πρόληψη έχει να κάνει με έναν καθημερινό τρόπο ζωής. Ξεπερνά τα όρια της παθητικής ενημέρωσης, στόχο έχει την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις, η οποία σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Πρόκειται για μια διαδικασία εκπαίδευσης κυρίως των νέων σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής. Να μπορούν να διαχειρίζονται δύσκολες καθημερινές καταστάσεις, να αντιστέκονται στις πιέσεις, να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και να επιλέγουν θετικές στάσεις ζωής. Η εκπαίδευση των νέων σε δεξιότητες ζωής, όπως το να φροντίζουν και να νοιάζονται για τον εαυτό τους, να επικοινωνούν ουσιαστικά με τους γύρω τους και να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματά τους, τους δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν την ζωή με αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, δύναμη και ρεαλισμό, μένοντας μακριά από τις εξαρτήσεις. ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΛΗΨΗ – ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Η πρόληψη των εξαρτήσεων πρόκειται για μια νέα προσέγγιση αντιμετώπισης του φαινομένου στη χώρα μας που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι αρχικές προσπάθειες στόχευαν στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση για τους κινδύνους της εξάρτησης και στον εκφοβισμό, με απώτερο σκοπό την αποτροπή των νέων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Αποδείχθηκε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν μειώθηκε η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά αντίθετα το πρόβλημα αυξήθηκε γιατί η ενημέρωση λειτούργησε ουσιαστικά ως διαφήμιση στους νέους. Θεωρήθηκε επομένως αναγκαία η υιοθέτηση μιας άλλης στρατηγικής για την πρόληψη. Στις μέρες μας η πρόληψη συνίσταται σε μια διαδικασία προετοιμασίας των παιδιών και των νέων να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις ζωής. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα πρόληψης βασίζονται σε προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης, όπου τα παιδιά και οι νέοι εκπαιδεύονται στο να γνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να λαμβάνουν αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να είναι αποφασιστικοί και να διεκδικούν, να επικοινωνούν καλύτερα με τους γύρω τους και κυρίως να πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους.
01  
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του. Ένας άνθρωπος που είναι εξαρτημένος από ουσίες κυριαρχείται από μία έντονη ανάγκη λήψης της συγκεκριμένης ουσίας. Οι εξαρτησιογόνες ουσίες, νόμιμες ή παράνομες προκαλούν επί το πλείστον σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα με την μορφή στερητικού συνδρόμου. Η ψυχολογική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να μεταβάλλει το συναίσθημά του και να διώξει το άγχος του ή απλά για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της καθημερινής του ζωής. Η ψυχολογική εξάρτηση σε σύγκριση με την σωματική εξάρτηση κατά την διάρκεια της θεραπείας ενός εξαρτημένου ατόμου, απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Κι αυτό διότι ο εξαρτημένος χρειάζεται εκ νέου να μάθει από την αρχή να αντιμετωπίζει με υγιείς τρόπους τα δύσκολα συναισθήματα και τα προβλήματα της ζωής. Ευχαριστούμε πολύ τις εισηγήτριες για την πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μας.
  Αφίσα 01   1741643175636 1741643175590 1741643175572 1741643175508 1741643175502 1741643175494 1741643175466